Installera en trådlös router

Här är en liten HOWTO om hur man installerar en trådlös router med skyddad anslutning. Jag skriver denna miniartikel för en generell router. De funktioner som jag tänker ta upp finns på alla dagens trådlösa routrar. Så här gör du i 4 steg:

1. Anslut till routern
2. Ge routern tillgång till internet
3. Skydda ditt nätverk
a. WEP
b. WPA
c. WPA2
4. Konfigurera klienterna

1. Anslut till routern

Först och främst måste man se till att alla komponenter är rätt inkopplade. I vissa fall har man ett modem och en router, men i andra fall har man en låda som fungerar både som trådlös router och modem. I det senare fallet bör man se till att kabeln från gatan (telejack eller dylikt) går in i modemet/routerns WAN-ingång (denna ingång kan också vara märkt med "Internet"). Dra sedan en kabel mellan en datorn och en LAN-port på modemet/routern. Du bör nu kunna ansluta till routern från den datorn.

Om man har separat modem och router, då ska man först koppla ihop modemets WAN-port (denna ingång kan också vara märkt med "Internet") med kabeln från gatan (telejack eller dylikt). Sen från modemets LAN-port till routerns WAN-port. Dra sedan en kabel mellan en dator och en LAN-port på routern. Du bör nu kunna ansluta till routern från den datorn.

Nu kan du sätta dig vid datorn och öppna en webbläsare typ Firefox eller Explorer. Surfa in på adressen http://192.168.1.1 alternativt http://192.168.0.1 beroende på vilken router du har. Där kan du logga in med uppgifterna som står i manualen. Vanligtvis är både lösenord och användarnamn "admin". Nu har du anslutit till din router.

2. Ge routern tillgång till internet

En del internetanslutningar kräver inloggning. Om så är fallet med din anslutning så ska du leta efter en meny med "DNS-inställningar" eller "Internetanslutnig". Här anger du uppgifter som du fått från ditt bredbandsbolag. Du bör ange om du fått en "statisk ip" eller en "dynamisk IP (DHCP)". Om du fått en statisk ip ska du ange: IP, subnet mask, standard gateway, primär samt sekundär DNS-server.
Om du har en dynamisk IP ska du ange ett värdnamn och primär samt sekundär DNS server.
Alla dessa uppgifter har då fått från ditt bredbandsbolag OM din internetanslutning kräver inloggning. Om du inte har fått några uppgifter så bör det fungera utan dessa inställningar.

3. Skydda ditt nätverk

När du har ett trådlöst nätverk kan vem som helt med ett trådlöst nätverkskort ansluta till din router och surfa på din bekostnad. Om det är en illasinnad person kan han också få tillgång till stora delar av hårddisken på de datorer som också är anslutna till samma nätverk. Man bör därför alltid skydda sitt nätverk.
Det finns idag 4 vanliga sätt att skydda sig på varav denna HOWTO tänker beskriva 3. De 3 sätt är kryptering av olika slag. Dessa kallas WEP, WPA och WPA2. Det jag inte tänker beskriva närmare är att tillåta endast vissa MAC-adresser. Gemensamt för alla krypteringar är att både nätverkskort och router måste stödja samma kryptering. På vanliga trådlösa routrar kan man endast ställa in en kryptering. Om du har en extra dyr/bra router kan bör du välja både WPA och WPA2.
För att sätta upp en kryptering gå till en meny kallad "Trådlös anslutning" eller "Nätverkssäkerhet".

Kort sagt om MAC-adresser: En MAC-adress är ett id-nr för ett nätverkskort. Skyddet går det ut på att man säger till routern vilka datorer som får ansluta. Det kan användas i kombination med kryptering för att få det extra säkert. Nackdelen med MAC-adresser är att man måste gå in på routerinställningarna varje gång en ny dator ska ha tillgång till nätverket.

WEP

WEP är kryptering i 64 bitar eller 128 bitar var av den senare är lite säkrare. WEP är ett ett gammal kryptering som idag klassas som ett osäkert skydd. En person med lite mer datorvana kan inom ett par timmar knäcka denna kryptering. WEP stänger bara ute grannar som vill snålsurfa. Vill man ha större säkerhet bör man välja WPA eller WPA2.
Väl inne på rätt meny ska du först ange att du vill använda WEP-kryptering och ordlängden (64 bitar eller 128 bitar). Du bör sedan ange en fras och sedan välja vilken nyckel (1-4) som du vill använda. (Samma nyckel ska anges i klienterna. )

WPA

WPA och WPA2 finns i två varianter: WPA-Personal och WPA-Enterprise. För ett hemmanätverk ska alltid WPA-Personal användas. Man kan också välja krypteringsmetod: AES eller TKIP. Många routrar kan använda båda metoder om så inte är fallet är det upp till nätverkskorten att bestämma.
Fördelen med WPA jämfört med WEP är att WPA har en nyckel skrivet i klartext istället för slumpmässiga bokstäver. Ett WPA-lösenord bör innehålla 40-60 tecken. Man bör också undvika specialtecken som åäö och &!" om man kör operativsystem på andra språk än svenska (tex många versioner av linux har problem med åäö). Använd gärna en mening eller rabbla upp alla kusiner i storleksordning.
Att sätta upp WPA-kryptering är oftast lättare än WEP. På nätverkssäkerhet-menyn sätter du bara vilken typ av WPA du vill använda, vilken metod och ett lösenord. Sen är du klar.

WPA2

WPA2 har ingen lyckats hacka sig genom än, till skillnad från WPA. Det är dock inte lika lätt som att hacka WEP. Att konfigurera WPA2 går till på samma sätt som WPA. Många trådlösa routrar kan till och med köra både WPA och WPA2. Om dina nätverkskort tillåter så använd WPA/WPA2 före WEP.

4. Konfigurera klienterna

I senare versioner av windows, mac och dem flesta linux-distributioner jag har använt så identifierar datorn nätverkskrypteringen automatiskt. Man väljer det nätverk man vill ansluta till, efter några sekunder frågar datorn efter ett lösenord. Det är samma lösenord som du angav som nätverksskydd.
Du har nu installerat ett säkert trådlöst nätverk. Du kan nu, om du vill, ta bort kabeln som du anslöt mellan routern och datorn i steg 1.

nice, funkade riktigt bra

nice, funkade riktigt bra

Jag kan fortfarande inte få ....

...kontakt med routern. När jag kopplar in mig på nätetmed hjälp av kabel så fungerar allr perfekt. När jag sen kopplar via en ny router Jensen 89300 så får jag ingen kontakt med nätet d.v.s. jag kan inte komma ut när signalen går via routern.
Jag vet att jag kopplat rätt. I beskrivningen så står att närjag kopplat kablarna och alla lampor lyser som de ska så ska jag klicka på "Jensen wireless icon" in taskbar to open Jensen wireless utility. Problemet är bara att det inte finns ngn sådan icon.

Pust, ger snart upp!

M.v.h.

Janne

Installation Jensen 89300

jag har fått hjälp av deras support en hel timme idag. Problemet kvarstår dock.
Då jag kopplar upp via routern får jag ingen kontakt med nätet.
Ett felmeddelande om kollision av ip-adresser har dykt upp.

Fortsätter jobba med supporten och uppkopplingen på måndag.

Mvh

Såe

problem med jensen

Hej,

Jag undrar om ni har löst problemet med modemet för jag har samma problem, har tre usb kontat och jensen router gör installationen som står på cd skivan men får ingen anslutning via routern

Windows kanske spökar

Utifrån vad du beskriver så ser det ut som du gjort rätt. Du bör ha anslutning till internet.

Jag har varit med om att windows (7) bråkar med dig. Testa starta om datorn eller testa en dator med ett bra operativsystem. Typ Mac OS eller Ubuntu.

Du kan också testa inaktivera och aktivera nätverkskortet...

Göra om krypteringen

Hej!
Bra HOWTO om generell trådlös router.
Jag har en fråga dock: för några år sedan installerade jag ett trådlöst hemmanätverk med en Zyxel Prestige WT355 (ungefär) och då rekommenderades WEP. Det fungerar bra. Nu har jag skaffat en ny TV som jag har tänkt ska få tillgång till nätverket, men den kräver bättre krypteringsmetod än WEP och eftersom routern verkar klara av WPA och WPA2 så undrar jag hur man gör. Ska man börja om ända från start som om man skapar ett helt nytt nätverk eller kan man "uppdatera" befintligt nätverk?
Mvh
T-man

Hej! Mitt problem med min 3g

Hej!
Mitt problem med min 3g router är att ja bytt till tre och gjort alla inställningar rätt men det står att 3g modemet är nytt o att ja ska konfiguera det på nytt o att ja ska ladda upp nån bin fil men kan inte bläddra i modemet när det är i routern o när jag har det i datorn då kan ja bläddra till bin filen men då står det i routern menyn att modemet är bort kopplat ...

De enda filerna du laddar upp

De enda filerna du laddar upp till ett modem eller router är ny firmware och sparade inställningar. Om du har köpt nytt så ska du inte behöva ladda upp någonting alls.

Jag kommer inte in på adresserna.

När jag försöker surfa in på http://192.168.0.1 http://192.168.1.1 så fungerar det inte. Jag kommer in på "webbsidan kan inte visas". Andra sidor går det bra att gå in på dock. Vad kan det bero på? Finns det något annat sätt att installera routern?

Tack för en bra och enkel

Tack för en bra och enkel instruktion!

Men sen då???

När man har fått allt att fungera genom routern hur kopplar man då bort så att man kan ha det trådlöst? När jag kopplar ur sladden fr datorn och kopplar ihop modem o router mellan LAN portarna så fungerar inte nätet. Vad gör jag för fel??? Tack för en bra beskrivning :)

Du kopplar bort sladdarna

Du kopplar bort sladdarna till/från datorn. Sladdar mellan modem och router ska vara kvar. 

För mig fungerade det

För mig fungerade det konstigt nog med http://192.168.38.1/ , då kom jag in i gränssnittet. gick via kommandotolken och skrev "ipconfig", då fick jag upp rätt IP-adress.

Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <strong> <cite> <code> <b> <i>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options